Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Bambifest, ČEZ, Olšina, ZOO Hluboká

Už několik let je JČZBK oslovována celou řadou institucí, ohledně představení výcviku psa záchranáře. Pro členy brigády je taková účast na ukázce pro veřejnost i dobrou zkušeností. Pes je vystaven ?neběžné? situaci a musí se vyrovnat např. s kontaktem hned několika ?hladičů?, cvičit před masou lidí nebo nácvikově vyhledávat v provizorních podmínkách.


Bambifest, ČEZ, Olšina, ZOO Hluboká
Petra Kučerová 29.5.2017 2518x Ukázky

       Personálně obsadit všechny požadované akce není jednoduché, jsou časově náročné a zcela podléhají individuální ochotě členů. Jejich plánování a styl prezentace se připravuje i měsíce dopředu, ale díky sehranosti je každá taková akce milou a úspěšnou záležitostí, za kterou JČZBK sklízí slova díků a uznání. 

      Sezónu ukázek v letošním roce odstartovaly, začátkem května, hned dvě návštěvy základních škol, v Českých Budějovicích a Trhových Svinech. Opravdový zápřah nastal 20.5.2017, kdy pod záštitou Jihočeského kraje proběhla velká akce v Č. Budějovicích „Bambifest“. Jednalo se o přehlídku činností dětských spolků a organizací pracujícími s dětmi a mládeží. Jelikož Jihočeský kraj je partnerem a podporovatelem JČZBK, účast brigády byla samozřejmostí. Zároveň ve stejný den, však generální partner JČZBK Skupina ČEZ ve svém infocentru v Týnu nad Vltavou, pořádala „Temelínské čarování“ a JČZBK byla oslovena žádostí o účast. Obě akce se mohly pyšnit bohatou návštěvností a celkem 14 členů JČZBK, se svými psími parťáky, skvěle zvládli nejen ukázat, jak vypadá výcvik a práce psa záchranáře, ale i zodpovědět nespočet dotazů. Děti po vyřešení kvízů obdržely drobnou upomínku a zkrátka nepřišli ani chlupáči, předvádění, hlazení, mazlení a hraní bylo dost a dost.

      Hned 24.5.2017 se konala další velká tradiční akce v režii šumavské divize Vojenských lesů a statků ČR, s.p., „Dětský den na Olšině“. Do krásného prostředí bývalého vojenského prostoru Boletice přijelo přes tisíc dětí. Přestože atrakcí bylo v celém kempu desítky, stanoviště JČZBK si od rána, až do odjezdu posledního vlaku neoddechlo. Opět nespočet dotazů, poslušnost, štěkání, navíc zde proběhla, ve spoluráci s Vodní záchrannou službou ČČK Český Krumlov, i ukázka vodního výcviku, což měly fenky bernského salašnického psa, flanderského bouviera, beaucerona a německého ovčáka jako největší odměnu.

       Vodní záchrana byla součástí ukázky i v sobotu 27.5.2017 v ZOO Hluboká nad Vltavou, kde se konala „Muzejní noc  „pod psa““. Zástupce ČMKU pan Kubeš, který JČZBK ohledně účasti oslovil, byl prezentací  nadšený a diváci práci psů odměnili bouřlivým potleskem. Není divu. Přihlížející mohli vidět, poslušnost border kolie, vyštěkání figuranta anglickým špringršpanělem a díky dobrovolným hasičům z Hluboké, kteří poskytli člun, mohla německá ovčanda předvést jeho bravurní přitažení ke břehu. Fena flat coated retrievera zase neváhala zachránit obětavou topící se figurantku.  

      Několik ukázek JČZBK ještě letos čeká a všem, kteří se na nich podílejí, patří velký dík.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články