Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Odchod gentlemana

Nesmírně si vážím psů a americký stafordšírský teriér patří do elitní skupiny plemen, kterých si pro jejich povahové vlastnosti vážím obzvláště.



Jaroslav Sedlák 27.11.2012 9744x In memoriam

Navzdory potupné nálepce „bojové plemeno“, kterou se někteří snažili tyto mimořádné jedince označit, je to právě především pro jejich fantastické povahové vlastnosti, které si tuto enormní úctu zasluhují.

Ch. Crusader Tipit z Hanky patřil v rámci plemene ke psům s těmi nejobdivuhodnějšími vlastnostmi a mezi záchranářskými kynology se stal skutečnou legendou. Dlouhý výčet jeho neuvěřitelných výsledků byl především zásluhou typického projevu tohoto plemene: zavděčit se za každou cenu své milované vůdkyni smečky. Jeho srdce přestalo bít 23.11.2012 po čtrnácti letech šťastné symbiózy se zkušenou výcvikářkou Hedvikou Češkovou, které přinesl snad všechny vysněné cíle. Je nesmírně těžké psát nekrolog psovi, skutečnému nejlepšímu příteli člověka, se kterým jste měli čest sledovat nejen jeho cestu k výcvikovým výšinám, ale i negativa obtíží přicházejícího stáří. Otvírám láhev nejlepšího Chardonnay a v hluboké úctě pozvedám mlčky číši k cestě za Duhový most, přestože se mi chce tiše v slzách zpívat: „Když tak báječnou ženskou opouští báječný pes…“ Ať máš, Cruisi, tam nahoře po celou dobu čekání na příchody všech, které jsi měl tak rád, dostatek teplých slunečních paprsků, které jsi tak miloval. Čest památce skutečného psího gentlemana!

Champion Cruis (z tisku 2010)

Americký stafordšírský teriér je plemeno výjimečné nejen svým vzhledem, vzbuzujícím respekt již na první pohled, ale především svou nezaměnitelnou povahou, která okamžitě při seznámení a bližším kontaktu s člověkem jeho prvotní obavy zcela rozptyluje. Staford je neuvěřitelně přátelský a přes gladiátorský dojem nesmírně citlivý a jemný.

Nejúspěšnější současnou cvičitelkou tohoto plemene je záchranářka Hedvika Češková, které kromě mnoha reprezentačních startů přinesli její stafordi i tituly nejvyšší: Mistra ČR, Mistra sportu a Zlatý kříž za záchranu života. Její staford Crusader Tipit z Hanky jako několikanásobný Šampion krásy a Šampion ČR ve výkonu záchranných psů se stal v tomto plemeni skutečným pojmem. Ještě ve svých deseti letech podal na mistrovství záchranářů vynikající výkon.

Jak se pracuje s tímto plemenem na nejvyšší výcvikové úrovni?

Americký stafordšírský teriér je nádherným a obdivuhodným plemenem, zasluhujícím pozornost všech lidí, kteří se neváhají věnovat jakýmkoli výcvikovým aktivitám. Jeho osobnost vyžaduje stálý kontakt s člověkem, takže pobyt v kotci není pro toto plemeno zcela ideální. Je typickým rodinným psem, který bezmezně miluje celou rodinu s mnohem menším vlivem smečkové hierarchie než je běžně obvyklé u jiných plemen. Tento atletický psí kulturista sice bezvýhradně uznává svého psovoda jako vůdce smečky, ale stejně miluje i ostatní příslušníky rodiny a dá se jimi velmi dobře ovládat. Přirozeně zde hovořím o psech od mládí dobře vychovávaných s citem pro psí dušičku absolutně nesnášející příkoří či jakoukoli nespravedlnost. Staford je tedy takový, jak jej majitel vychová, jaké mu poskytne životní podmínky a kolik svého času mu věnuje. Miluje společnost, nenávidí samotu a nudu z nicnedělání. Má neuvěřitelný potenciál v chuti do práce, v touze se zavděčit a splnit úkol, který po něm jeho psovod požaduje. V podstatě je lhostejné, v jakém směru výcviku je veden, jejich entuziasmus je obdivuhodný ve všech výcvikových disciplínách.

Psovod staforda musí navíc přijmout zodpovědnost za svého psa i v tom, že někdy s přihlédnutím k momentální kondici bude muset jeho práci třeba i předčasně ukončit, protože ve snaze splnit požadavky na něho kladené je tento psí obětavec schopen pracovat až do úplného vysílení. Naprosto bezohledným způsobem této vlastnosti využívají právě provozovatelé ilegálních psích zápasů, kvůli kterým se snaží odpůrci psů označit i stafordy naprosto nesmyslnou nálepkou „bojové“ plemeno. Jeho obrovská totiž vitalita předpokládá činorodost a on je schopen a ochoten se svým pánem absolvovat cokoli. Nemůže pochopitelně rozlišit, je-li tato činnost pro společnost prospěšná nebo naopak odsouzeníhodná. To už má v rukou pouze dobrá nebo špatná lidská společnost.

Jeho výchova a výcvik je samozřejmě věc poměrně náročná a bez dostatečných zkušeností z této oblasti by si staforda neměl asi úplný začátečník pořizovat. Důslednost a dokonalou školu hrou považuji u staforda nejen za základní podmínky úspěšného výcviku, ale za skutečnou nezbytnost. Není to plemeno, které by se dalo k výcviku přinutit, musí chtít pracovat sám. Jeho práh bolestivosti je posunut daleko za běžnou hranici většiny psích plemen, a proto všichni, kteří se snažili někdy stafordy přinutit k poslušnosti tvrdostí, brzy poznali svůj omyl. Ale naopak, ať již je jejich úkol jakýkoli, chtějí se zavděčit a splnit každé přání svého pána skutečně za každou cenu. V podstatě je naprosto lhostejné, jakým směrem je jejich výcvik veden, obdivuhodný entuziasmus projeví v záchranářském výcviku stejně jako ve cvicích sportovní obrany. Skvělá genetická vybavenost spojená se značnou fyzickou silou, ovladatelností a výbornými schopnostmi pro pachové práce je předurčuje pro špičkový výcvik jakéhokoli směru.

Oba moji stafordi, první Al Capone Jarys a později Crusader Tipit z Hanky, absolvovali celou škálu všestranného výcviku, měli složené zkoušky IPO3 i ZVV3, tedy dost značné kvantum i disciplín obrany, a přesto se mohli kdekoli na veřejnosti pohybovat bez mých obav z jakékoli agrese vůči okolí. I cviky obrany prováděli vždy bez jakékoli zloby, pouze jako hru, kterou s nimi jejich partneři, psovod a figurant, provozovali pouze pro zábavu. Ani při pozdějším přechodu na záchranářský výcvik jim zkušenosti z obran nijak práci nekomplikovaly. Naopak jejich razance při práci je velmi rychle vynesla do Pohotovostní jednotky OSN a ČR, tedy mezi osmnáct nejúspěšnějších záchranářů. Jen smolné zranění tlapky zamezilo Cruisovi účast při zahraničním nasazení po zemětřesení, ale s oběma jsem absolvovala celou řadu tuzemských zásahů v praxi společně s Policií nebo Hasičským záchranným sborem.

Vždycky jsem měla ráda pohyb a volnost a americký stafordšírský teriér je podle mého názoru úplně stejného ražení, asi jsme oba v jedné krevní skupině. Myslím, že kromě atletického vzhledu, který je samozřejmě rovněž imponující, je to jeden z hlavních důvodů, proč toto plemeno asi budu milovat navždy.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články